POZOVITE NAS 00-24H: 063/877-48-80 selidbe


Saveti za selidbu 064/425-25-77 selidbe BEOGRAD

selidbe
                    kutije za pakovanje transport robe kombijem

1. Kažu da selidba spada među deset najstresnijih događaja u životu. Ukoliko ste se selili nekoliko puta, a većina ljudi jeste, vrlo je verovatno da ste se pronašli u prethodnoj rečenici. Kada bi vam se neko ponudio da celu selidbu obavi umesto vas i to baš onako kako želite, sigurno biste prihvatili ponudu, ali ukoliko su pronalaženje kutija, pakovanje, organizovanje, raspakivanje, raspoređivanje i sređivanje prepušteni vama, sigurni smo da će ovih jedanaest saveta doprineti da ceo proces bude manje stresan. Možda ćete čak i uspeti da uživate u selidbi (a ovo nije nemoguće) i sa nestrpljenjem čekati da počne budući da je ono što vas čeka novi stan ili kuća, novi početak i promena na bolje. I zapamtite zlatno pravilo selidbe koje je sadržano u tzv. tri „O“ – organizovano, opušteno i oprezno.

2. Planirajte / razmišljajte o selidbi unapred. Pitate se koliko unapred? Idealno bi bilo najmanje tri do četiri nedelje. Kada kažemo razmišljajte o selidbi mislimo na to da pronađete i „postavite na noge“ sistem koji će vam pomoći da se spakujete i raspakujete u što je moguće kraćem vremenu. Razmislite koju ćete ambalažu koristiti za pakovanje, kako ćete je označiti, da li ćete možda uz svaku kutiju napraviti i listu predmeta koji su u nju zapakovani, stupite u kontakt sa osobama / agencijom koji će vam pomoći u selidbi, ukoliko imate decu pronađite način kako da ih na najsigurniji i najzabavniji mogući način uključite u selidbu ili pronađite nekog ko će se brinuti o njima na dan selidbe, kako ćete preseliti vaše kućne ljubimce itd.? Prvo počnite da pakujete stvari koje najređe koristite i ovo možete da počnete da radite nekoliko nedelja pre same selidbe.

3. Kada pakujete teške predmete, uvek koristite manju kutiju, odnosno preporučljivo je da nemate mnogo praznog prostora u kutiji nakon što ste zapakovali težak predmet. Takođe, profesionalne agencije za selidbe preporučuju da kutije ne bi trebale biti teže od 25 kg.

4. Kako tokom preseljenja ne biste izgubili bitna dokumenta (pasoše, zdravstvene knjižice, dokumenta vezana za stan, račune i sl.), uzmite fasciklu u koju ćete odložiti ova dokumenta i neka ta fascikla bude neprekidno uz vas tokom selidbe. Isto pravilo važi i za dragocene lične predmete (nakit, ručni satovi i sl.).

5. Budući da će vam po odmah po preseljenju u novi stan odnosno kuću biti potrebne neke osnovne potrepštine (pribor za ličnu higijenu, posuđe, odeća, obuća), posebno označite kutije koje sadrže te predmete.

6. Kompjuteri obično sadrže vrlo bitne informacije, kao što su finansijski podaci, lični podaci, fotografije, adrese i brojevi telefona. Pre same selidbe prebacite najvažnije podatke pohranjene u kompjuteru na drugo mesto odnosno na uređaje koji se koriste u tu svrhu (USB, CD, DVD, hard disk).

7. Ukoliko je moguće, zapakujte elektronske uređaje, odnosno TV, kompjutere, skenere, štampače, mikrotalasne peći, frižidere, DVD plejere, u kutije u kojima su bili zapakovani kada ste ih kupili. Naravno, ako ste ih sačuvali. Ukoliko ih niste sačuvali, bilo bi poželjno da kupite pucketavu ili streč foliju kako biste ih zaštili pre samog pakovanja.

8. Pakovanje lomljivih predmeta kao što su tanjiri, čaše, ogledala i lusteri, je često najzahtevnije. Nikako ih nemojte pakovati u crne kese za smeće (bez obzira koliko ste zaštili lomljive predmete u njima). Ove kese se lako cepaju, ali se, u nedostatku odgovarajućih kutija, mogu da koriste za predmete kao što su peškiri, kuhinjske krpe, stolnjaci i slično. Lomljive predmete obavezno umotajte u nekoliko slojeva novinskog papira ili pucketave folije i sve zajedno povežite selotejpom. Možete ih čak dobro zapakovati u fioke ormana ili stolova, koje ćete, u tom slučaju, seliti odvojeno od ormana ili stolova. Kutije koje sadrže lomljive predmete jasno i upadljivo označite sa rečju „LOMLJIVO“.

9. Ukoliko je potrebno da rastavite nameštaj koji ćete seliti, sačuvajte šrafove i matice u posebnoj kesi. Alat koji vam je potreban za sastavljanje nameštaja zapakujte u posebno označenu kutiju.

10. Uvek stavite najteže predmete na dno, a najlakše na vrh kutije!

11. Nemojte seliti predmete koje godinama niste koristili ili koji vam neće biti od koristi u novom stanu. Imate nekoliko mogućnosti šta da uradite sa njima: dajte ih rodbini ili prijateljima, bacite ih (ili reciklirajte ako možete) ili ih smestite u poseban skladišni prostor.

Ili, jednostavnije, ceo posao oko selidbe možete da prepustite profesionalcima. I to je jedan on načina da vaša selidba bude što je moguće manje stresna.